2018. október 24., szerda

Ipari padlók és burkolatok lejtésének szükségessége és képzése


Mezőgazdasági feldolgozó üzemek, vágóhidak, egyéb élelmiszeripari létesítmények területén, ahogy tényleges feldolgozási tevékenység folyik, az ipari padlókba központi és hosszanti folyókákat helyeznek el, amihez a lejtésképzés is hozzá tartozik. Akár kéregerősítéses felületképzést alkalmaznak, akár műgyanta- vagy lapburkolat kerül a felületre, a folyókák csak akkor látják el a hatékonyan funkciójukat, azaz biztosítják a víz- és egyéb mosófolyadék-elvezetést, ha a lejtés megfelelően biztosított.

A víz önmagától, gravitációs úton csak akkor tud biztonságosan lefolyni, ha a lejtés min. 1,5-2% folytonosan, függően a felület anyagától, érdességétől – de a gyakorlatban még ez sem garantált minden, ilyen lejtésre tervezett helyen, mert az építési technológiákból adódóan, a szabványok, előírások tolerancia határait betartva is lehetnek lokálisan eltérő lejtések. Ezeken a helyeken, akár még hibátlan kivitelezés esetén is megállhat a víz, lehetnek kisebb-nagyobb pangó helyek, tócsák, melyeket a laikus építtetői, megrendelői szem azonnal hibaként értékel.
Persze lehetne a nagyobb lefolyási biztonság kedvéért meredekebb, pl. 2,5-3%-os lejtéseket is képezni, de a nedves-technológiás üzemekben a csúszásgátlásra, illetve a csúszásmentességre is törekedni kell. A nagyobb lejtés, nyilván nagyobb csúszásveszéllyel jár, amit ugyan lehet pl. érdesítéssel (csúszásgátló lapburkolatok elhelyezésével, vagy érdesített műgyanta felülettel) csökkenteni, de az érdesebb felületen vízlefolyás sebessége kisebb (újabb pangásveszély), emellett még a szennyeződési veszély is megnő, mert az érdesebb felületen a szennyezőanyagok, baktériumok, kórokozók könnyebben megülnek, amit az egészségügyi előírások nem engednek meg.
Mindezekre tekintettel, az 1,5%-os minimális lejtés az optimális, ezt tervezik be az építészek a leggyakrabban. A geometriai tervezésnél ügyelni kell arra, hogy építéstechnológiailag kivitelezhető megoldást írjunk elő. Nagy területek esetén érdemes már az ágyazatot lejtésben kialakítani, ugyanis a másfél százalék 1 m-es hosszon 1,5 cm-t jelent, tehát 20 m-es szakaszon 30 cm-t. Ezt nyilván nem gazdaságos és technológiailag nem is előnyös a betonlemezzel lekövetni, tehát az ipari padlóknál a lejtésképzés a legtöbb esetben az ágyazat kialakításával készül, így maga a betonlemez azonos vastagságú a lejtett helyeken is. Így a betonerősítő vasalást is könnyebb elhelyezni.
Arra is figyelnie kell mind a tervezőnek, mind a kivitelezőnek, hogy a lejtésekkel tarkított felületeken a targoncák villái ne akadjanak fenn a gerincvonalakon, illetve ne ütközzenek a vápa környékén a felületbe.
A kivitelezési technológiát szem előtt tartva, ha lehet, inkább hosszanti folyókát tervezzenek be, mint pontszerűt, ugyanis a beton bedolgozásakor, tömörítésekor, felületkialakításakor pontosan csak síkokat lehet képezni. A síkok váltási helyén (a gerincen és a vápában) pedig előregyártott hézagprofilok elhelyezésére van szüksége ahhoz, hogy egyenes élek és tényleges síkok kialakítása készüljön (1-2.kép). A pontszerű folyókák nagyon széttagolják a területet (1.kép), nagyobb a munkaigény, drágább a kivitelezés, több a hibalehetőség és nem utolsó sorban a minden fugánál a padlófelület folyadékzáró képessége, ha volt is, megszakad és külön probléma lesz a vízzáró tömítések elhelyezés, karbantartása.
Tehát minél kevesebb lejtés, annál egyszerűbb és pontosabb a kivitelezés, de ha már muszáj lejtést képezni, akkor is inkább a hosszanti folyókákat preferáljuk a pontszerűekkel szemben (2.kép).
Azt is tudni kell a lejtésben képzett felületekről, hogy hiába a ferde sík, ami a vízlefolyást hivatott biztosítani, a lejtés megléte nem váltja a rendszeres takarítást, karbantartást az üzemeltető részéről. A rendszeres takarítás technológiáját a használathoz, illetve a szennyeződés-keletkezés gyakoriságához kell igazítani és a takarítógépek, eszközök feladata, hogy „besegítse a folyadékot a lefolyóba”, mert teljesen magától nem megy. A kivitelező feladata, hogy csatoljon az átadás-átvételi dokumentumhoz használati és karbantartási utasítást, amibe azt feltétlenül javaslom beleírni, hogy megfelelő gépeket, takarítóeszközöket is használni kell a folyókákba, lefolyókba való üzemi- vagy mosóvíz elvezetéséhez.
A tervezőknek a lejtésgeometriát úgy kell megadniuk, hogy azonos nagyságú lejtések egy adott magasságú ponthoz (a lefolyó pereme kell a legalacsonyabban legyen) azonos gerinctávolságok tartozzanak, különben nem lesznek síkok a gerincvonalak és a lefolyók között, így pedig kivitelezni sem lehet jól.
Jó minőségű kivitelezés esetén is adódhatnak lokális eltérések a tervezett lejtéstől, ahol akár a víz is megállhat kisebb területeken. Az ipari padló felületképzésének általános toleranciája, amit általában be is tudnak tartani a kivitelezők: 1 m-en 4 mm / 2 m-en 6 mm / 3 m-en 8 mm és 4 m-en 10 mm (DIN 18202:2013). Lapburkolatok esetében a vonatkozó MSZ CEN/TR 13548:2007 szabvány szerint a felület síkpontossága (függetlenül attól, hogy vízszintes síkra vagy lejtésbe lett tervezve) akkor felel meg a szabványnak, ha 2 m-es belül az eltérés nem nagyobb, mint +/- 3 mm. A kivitelezés terv szerinti és a szabványoknak megfelelő kialakítása azért is szükséges elsőre, mert a javítás, a szent és a lejtéskorrekció sosem egyszerű, nem esztétikus és általában nem biztonságos, azaz nem minden esetben sikerül úgy korrigálni, hogy az a szomszédos területrészen ne okozzon többletproblémát.

2.kép: hosszanti folyóka, résfolyóka 
1.kép: pontszerű lefolyó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése