2017. december 6., szerda

Mitől lesz jó minőségű a cementesztrich padozat? - 2. rész



Figyelem: „napirend előtt” javaslom a kivitelezőknek, hogy egy korábbi egypercesbe pillantsanak bele, ami a téli betonozással kapcsolatos. Hátha éppen az ebben található információk segítenek abban, hogy a hideg idő ellenére is jó minőségű betonszerkezetet építsenek.

Az alábbiakban pedig folytatom a tájékoztatót a Padló MI 01:2015 Műszaki Irányelv alapján:
Mitől lesz jó minőségű a cementesztrich padozat? – 2. rész
A tervező feladata (de erre sajnos csak kevés építész van megfelelően felkészülve), hogy a funkció szerinti tulajdonságokat, állékonyság, mechanikai szilárdság meghatározza és ennek megfelelően adja meg a kivitelezés során elérendő műszaki követelményeket és mindezeket az esztrichhabarcs jelében, kiírásában megadva. Ezen leglényegesebb jellemzők az esztrichhabarcs anyagára vonatkozóan, a nyomó- és hajlító-húzó-szilárdság, de pl. burkolat nélküli esztrichek esetében a kopás- vagy görgősszékállóság is. Ezeken felül speciális követelményeket is lehet állítani, ha a használat vagy a technológia indokolja (pl. ütésállóság, tapadó-húzószilárdság, zsugorodás, duzzadás, kiszáradási idő stb.). A tervezési feladathoz tartozik még a vastagság, a táblaméretek, a felületi síkpontosság, a csatlakozás- és dilatációk megoldásának kiírása is. Az úsztatott esztrich vastagságának és hajlító-húzószilárdsági osztályának tervezésekor például figyelembe kell venni az adott funkciójú épület, szint vagy helyiség hasznos terheit (pl. az MSZ EN 1991-1-1 szabvány /Eurocode 1/ födémszerkezetek osztályai és a födémterhek karakterisztikus értékeit) és az úsztatóréteg összenyomódási hajlamát.

Ha összeállt és kidolgozásra került a műszaki tartalom, akkor át lehet adni a tervet a műszaki ellenőri átvizsgálás után a kivitelezőnek. A kivitelező jó minőségű munkája és maga a minőségellenőrzés csak akkor garantálható, ha megvannak a viszonyítási pontok. Minél egzaktabb a kiírás, a feladat, annál szorosabb lehet a kivitelezés ellenőrzése és annál biztosabb a jó minőségű szerkezet előállítása. Helyes kiírás lehet pl. egy csúszóréteges, majd burkolandó esztrich esetén: 50 mm vtg. CT-C20-F4-EQ2 esztrichréteg burkolat alá kb. 1,5-2 hónapos korban ellátva kerámia burkolattal. A jelölésben a rövidítések jelentése: CT (cementesztrich), a C20 (nyomószilárdsági osztály), F4 (hajlító-húzószilárdsági osztály), EQ2 (felületi egyenletesség minőségi fokozata, normál minőség).
A jól megfogalmazott műszaki tartalom és a jó kiírás után a jó minőségű kivitelezéshez szükséges feltételeket is biztosítani kell. Ez a legtöbbször a beruházó, vagy a generálkivitelező feladata, és a kivitelezés körülményeit a műszaki ellenőrnek is ellenőriznie kell.
Az esztrichek általában kis vastagságúak, ezért a fogadófelület felületi egyenetlensége minimális kell legyen, a méreteltérések jelentős részét ki kell egyenlíteni. Max. megengedett vastagsági eltérés az átlagvastagság ±20%-ánál ne legyen több! A túlzott vastagságingadozás csökkenti a repedésmentes kialakítás lehetőségét.
Tapadóesztrich esetén a fogadó felületre nem fektethető csővezeték, kábel stb. Amennyiben ez nem kerülhető el, vagy a teherhordó aljzaton nagyobb egyenetlenségek vannak, akkor kiegyenlítő esztrich közbenső beépítése szükséges. A kiegyenlítő esztrich szilárdan kössön az aljzathoz, valamint a csővezetékeket és kábeleket úgy takarja el, hogy át tudja venni a teherhordó aljzat szerepét!  A tapadó esztrich erőátadó kötéséhez a fogadó aljzat felülete kielégítő szilárdságú, tapadóképes, tiszta, repedésektől, laza részektől mentes kell legyen! Ha a teherhordó aljzat felülete nem olyan, hogy megfelelő kötést biztosítson az esztrichnek, különleges előkészületek szükségesek, pl. a felület mechanikai feldurvítása, és/vagy speciális tapadóhíd alkalmazása.
A hézagok megtervezésénél és készítésénél az alábbi szempontokat figyelembe kell venni. A mozgási hézagok felveszik az épületszerkezetek és a padlófűtéses esztrichtáblák alakváltozásait, Az építmény szerkezeti hézagai felett az esztrichben is mozgási hézagokat kell kialakítani. A teherhordó aljzatban lévő hézagok egyenesek és ép pereműek legyenek!
A szegélyhézagok az esztrich szegélyzónáiban mozgási hézagként működnek, valamint csillapítják a padló és a csatlakozó építményrészek közti hangátvitelt. A vakhézagok, az esztrich irányított zsugorodását szolgálják.
A mozgási hézagokon kívüli egyéb hézagokat úgy kell elkészíteni, hogy lehetőleg tömör, közelítőleg négyzet alakzatú mezők keletkezzenek. A mozgási hézagok elrendezéséről tervet kell készíteni, amelyből a hézagkészítés módja és elrendezése kiolvasható. A hézagok távolságának, szélességének és az esztrichmezők nagyságának meghatározásánál figyelembe kell venni a kötőanyag fajtáját, a tervezett padlóburkolatot, a felület geometriáját, a hasznos teher és hőmérséklet-változás általi igénybevételt. Ezután pedig kezdődhet a kivitelezés, itt folytatjuk…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése