2013. január 24., csütörtök

Talajvíz(kereszt) 1.



A mai kiadós havazás és talán Vízkereszt kapcsán is, télvíz idején érdemes egy kicsit továbbgondolni a tavaly decemberi, alépítményi gondolatokhoz kapcsolódó talajvízkérdést. Konkrétan azt, hogy miként lehet befolyással az egyébként gondosan megtervezett és kivitelezett műtárgyunkra, építményünkre, ipari padlónkra, térbetonunkra az előre ismerhető, avagy nem ismerhető talajvízszint-szint probléma.


Alapvető szempont, hogy az ipari padló alsó síkját mindenképpen a mértékadó talajvízszint fölé kell tervezni (ellenkező esetben nem beszélhetünk ipari padlóról, azaz a elmozdultunk a vízzáró alaplemez irányába). Ez ad lehetőséget arra, hogy 2 rtg. PE-fóliával, mint talajpára elleni szigeteléssel oldjuk meg gazdaságosan a padlólemez elválasztását az ágyazati rétegtől. A polietilén fólia vastagsága rétegenként min. 0,15 mm kell legyen (a mezőgazdasági fólia általában megfelelő), ez biztosítja, hogy ne szakadjon el a leterítéskor, átlapoláskor, a beton beépítésekor, illetve a kész betonlemez zsugorodási, hőtágulási mozgásakor. A két réteg PE-fólia kellő mértékben csökkenti a súrlódási együttható nagyságát ahhoz, hogy a betonlemez fent említett mozgása ne legyen nagymértékben gátolva.
A 2010. év kora nyár özönvízszerű esőzéseire bizonyára mindannyian emlékszünk, valószínűleg a legtöbbünket, mint az építőiparban dolgozókat, valamilyen szinten érintettek is ezen természeti katasztrófa következményei. Azon a nyáron minden korábbi mért és mértékadónak meghatározott mértéken felüli talajvízszintek alakultak ki az esőzések utóhatásaiként, megrogyasztva gátakat, földműveket, alépítményeket, kimosva az ipari padló alatti ágyazatokat. Ezen, előre nem látható kockázatok okozta károk összességében nemzetgazdasági szintű nagyságrendet értek el. /Csak zárójelben utalok arra, hogy a tragikus, emberéleteket is követelő, kolontári vörösiszap-tározó földműgátja is ebben az évben szakadt át./
A mellékelt képen szemmel látható, hogy egy teljesen korrekt módon tervezett és épített családi ház pincefalazata 10-15 cm-t hajlott be az extrém módon megemelkedett talajvízszint hatására, nagytágasságú repedéseket okozva a vasbeton koszorú sarkainál és a falazatban. Itt a bontás és új, megerősített vasbeton falazat építése helyett a tulajdonos, a szakmai konzultációk után azt a megoldást választotta, hogy inkább kaviccsal teljesen feltölti a pincét, hogy megtámassza a kívülről kb. 1,8-2 m magas víznyomást. Nyilván ez volt ebben az esetben a leggazdaságosabb megoldást, viszont nincs se pince, se garázs. (3 db további kép még található lejjebb a károkról)
Ugyanebben az évben és a rákövetkezendő időszakban is több esetben tapasztaltam a talajvízszint-emelkedés következtében direkt és indirekt módon bekövetkezett károkkal kapcsolatos problémákat, melyeknek nemcsak mérnöki, hanem jogi következményei lettek. A következő hírlevélben az ipari padló alatti ágyazat megsüllyedésével foglalkozunk. Addig is boldog új évet kívánok mindnyájuknak, sok szakmai és gazda(g)sági sikert!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése