2017. október 17., kedd

Felfagyott betonburkolatok 2. - Javítási lehetőségek



Folytatva a kültéri betonburkolatok felfagyásának témakörét, tekintsük át a javítási lehetőségeket. Az a betonlemez nem javítható gazdaságos módon, ahol a sok-sok éves felfagyás, vagy a kötés közbeni megfagyás miatt eleve alacsony szilárdságú. C16/20-as beton nyomószilárdsági osztály alatt már hatékonyan és gazdaságosan nem javítható a szerkezet, ugyanis a teherbírása és tartóssága jelentősen lecsökken.

Leggyakoribb a fagyás-olvadás ciklusok során bekövetkezett felületi hámlás, amely 5-10 mm mélységben teszi tönkre a felületet. A javítás célja az, hogy a betonlemez elgyengült, felső 10-20 mm-es keresztmetszeti részét megerősítse és a pórusokat lezárja néhány milliméter mélységig. A technológia tehát kettős impregnálás, szilárdító és hidrofobizáló folyadékok bejuttatása a felső rétegbe, azaz nem új fedőréteg, nem burkolat.
Több helyen lehet látni olyan – sajnos nem működő – javítási megoldásokat a felfagyási hibák megszűntetésére, ahol egy vékony 2-3 mm-es vagy kissé vastagabb, 10-20 mm-es új burkolat hivatott a felület megerősítésére és a vízzáróság megoldására. Ezek a megoldások legtöbbször kudarccal végződnek, mert az új burkolat, még jó előkészítés esetében sem tud tartósan megtapadni a fogadófelületen. Mind a vékonyabb epoxi, vagy poliuretán műgyanta, mind pedig a PCC (polimer cement concrete) habarcsok nagy szilárdságuk és jó tapadósképességük ellenére kültéren általában nem válnak be. Ennek oka, hogy ezen az anyagok hőtágulási együtthatói és a rugalmassági modulusai lényegesen eltérnek a betonétól és ezek az eltérések a környezeti, legfőképp időjárási hatásoknak kitett szerkezetek esetén végzetesek lehetnek. Kültéren egyáltalán nem kizárt a nyári +50-60°C-os beton és a télen -15-20°C-os felület, ez már 70-80°C-os hőmérsékletváltozást jelent. Emellett egy nyári napsütésben felforrósodott betonlemezt, ha egy viharos esőzés éri, akkor néhány órán belül akár 40°C-ot is lehűlhet a felület. Ez a hőmérsékletváltozás a különböző hőtágulási hajlamú rétegek között olyan nagy vízszintes irányú nyírófeszültséget eredményez, ami óhatatlanul előidézi a burkolati réteg felválását, mert megszűnik az egyébként erős tapadás is a fogadó betonaljzat és a kéregburkolat között.
Ezen kockázatok miatt javaslom inkább az impregnálással kialakított felületi javítást és védelmet, mert ezen hőtágulási kockázatok nem jelentkeznek.
A felfagyott betonfelület hatékony, tartós és gazdaságos javítás módja az alábbi lehet például: a betonfelület fel kell csiszolni gyémánttárcsás nagyteljesítményű géppel. A felületről a gyengébb, elváló részeket a csiszolással el kell távolítani, de a felület érdességét meg kell őrizni, hogy csúszásmentes maradjon. A letakarított felületet impregnálni kell felületerősítő folyadékkal (ez általában szilikát, sőt nanoszilikát), ami szilárdítja a felső 10-30 mm-t, növeli a tapadó-húzószilárdságát a betonnak ezen mélységig, ezáltal a kopásállóságát és a tartósságát is. A folyékony szilákátbázisú impregnálószer megszilárdulása, megszáradása után a hidrofobizáló folyadékot kell felvinni a felületre.
Olyan anyagokat kell használni, melyek egymással összeférhetőek, a hatásosságukat az együttes alkalmazás nem csökkenti, hanem inkább erősíti. Az azonos gyártótól származó anyagok általában rendszerbe vannak állítva, így azok alkalmasak a kombinált alkalmazásra. Az anyagigényt a gyártó vagy a forgalmazó, illetve az alkalmazási útmutató határozza meg, függ a felület eredeti szilárságától, porozitásától.
A várható eredmény a szakszerű javítás után: jelentősen csökken a felszínközeli porózusság, csökken a beton nedvességfelvétele, nő a vízzárósága, a felület kissé víztaszítóvá válik, hidrófob lesz. Ezzel együtt kellő védelmet kap a betonlemez a fagy- és olvasztósó hatással szemben és a növekszik a felület kopásállósága is. A kombinált impregnálást száraz időben és +5 °C feletti levegőhőmérséklet esetén szabad csak végezni.
Előnye még ennek a megoldásnak, hogy a betonfelület esztétikai szintjét nem rontja, sőt ha a csiszolás jól sikerül, akkor még növeli is és nem utolsó szempont az sem, hogy lehet néhány négyzetméteres mintafelületet is készíteni, ahol a felület kinézetét a megrendelő ellenőrizni tudja. Ezen megoldás sajátsága az is, hogy a használat és a környezeti hatás intenzitásának függvényében az elkopott felületet újra le kell kezelni ezzel az eljárással, ezt viszont lehet helyileg ott, ahol a javítás utáni hatás már lecsökkent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése